Hoppa till innehåll
Nyhet 18 november 2024

Samverkan kring biologisk mångfald för bättre informerade affärsbeslut

Finanssektorn har i samverkan med näringslivet stora möjligheter att bidra till att motverka fortsatt förlust av biologisk mångfald. Svensk Exportkredit (SEK) är sedan 2022 partner i forskningsprogrammet Mistra BIOPATH för att bättre förstå hur de verksamheter SEK finansierar är beroende av naturen.

Bilden visar ett mötesrum. Två personer står upp, de håller i mötet. Flera sitter ner runt ett större bord.

Naturen och den biologiska mångfalden har ett egenvärde bortom de ekosystemtjänster som dessa producerar, och som vi människor är beroende av för att överleva, så som tillgången på mat och vatten.

Forskningen visar med allt större tydlighet att den snabba förlusten av biologisk mångfald utgör ett minst lika allvarligt hot som klimatförändringarna. Men konsekvenserna av förlusterna är fortfarande relativt okända. Näringslivets och den finansiella sektorns förmåga att förstå och minska sin negativa påverkan blir därför allt mer avgörande, liksom behovet av samverkan mellan finanssektor, näringsliv och akademi.

SEK samarbetar med Mistra BIOPATH

För att öka insikterna om hur finansiärer som SEK tydligare kan integrera biologisk mångfald i det finansiella beslutsfattandet, är SEK med i forskningsprogrammet Mistra BIOPATH.

– Hur vi i den finansiella sektorn ska förstå och förhålla oss till naturrelaterade risker och möjligheter är avgörande både för att fatta välgrundade affärsbeslut och i möjligaste mån undvika negativ påverkan. Samarbetet med en aktör som Mistra BIOPATH ger oss och andra företag en stabil vetenskaplig grund att stå på i detta avseende, säger Maria Simonson, tf. chef Kundrelationer och Hållbarhetschef på SEK.

Inom klimatområdet finns målen i Parisavtalet att förhålla omställningen till. Nu när ett stort antal regeringar, inklusive Sveriges, ingått avtalet the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF), är det intressant för såväl finanssektorn som näringslivet att förstå hur olika branscher ska agera för att bidra till målen kring biologisk mångfald.

SEK har utlåning i över 60 länder och inom ett stort antal branscher med globala leverantörskedjor med beroenden av råvaror och andra ekosystemtjänster. Bredden av branscher och länder i SEK:s utlåning gör det utmanande att överblicka och förstå riskerna kring biologisk mångfald eftersom de ofta är både sektorspecifika och kopplade till ett specifikt geografiskt område.

– En stor utmaning jämfört med klimatområdet kommer vara att fastställa relevanta målsättningar. Växthusgasutsläpp kan mätas på samma sätt oavsett var i världen du befinner dig, medan natur och biologisk mångfald är betydligt mer komplext att mäta och även skiljer sig åt mellan olika geografiska områden, säger Monica Edblad, Hållbarhetsstrateg på SEK.

Pilotprojekt med LEAP-metoden

En central del av samarbetet med Mistra BIOPATH handlar om att testa olika verktygs relevans och användbarhet för finansiella aktörer. Viktor Elliot, forskningsledare inom Mistra BIOPATH, ser flera fördelar med att samarbeta med SEK.

– I forskningen handlar det om att problematisera och undersöka frågeställningar, medan det i praktiken handlar om att agera. Jag tycker att samarbetet med SEK har fungerat otroligt bra i det hänseendet. Vi har kunnat lära av varandra på kort tid. Tillsammans kan vi uppnå snabba framsteg, säger han.

SEK har tillsammans med forskarna genomfört ett pilotprojekt för att kartlägga och analysera utlåningsportföljen utifrån det finansiella rapporteringsramverket TNFD:s så kallade LEAP-metod. Slutsatserna från pilotstudien sammanställs för närvarande och nästa steg är att utifrån dessa planera in vilka aktiviteter som ska genomföras under 2025.

 

Om Mistra BIOPATH

Mistra BIOPATH står för “Pathways for an efficient alignment of the Financial System with the needs of Biodiversity”. Forskningsprogrammet arbetar för att förändra synsätt, rutiner, processer och arbetsmetodik inom det finansiella systemet. Visionen är att integrera biologisk mångfald som en naturlig del i beslutsfattandet.

Bakom programmet står forskningsstiftelsen Mistra, som årligen investerar cirka 200 miljoner kronor i olika forskningssatsningar.

Om TNFD, LEAP och GBF

TNFD Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, är ett internationellt ramverk för finansiell rapportering kopplad till biologisk mångfald.

LEAP (som står för locate, evaluate, assess och prepare) är en modell som lägger grunden för att följa TNFD:s uppgiftskrav.

TNFD är framtaget för att var i linje med de globala målen i the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) som antogs i december 2022 på FN:s konferens om biologisk mångfald.

Sök