Hoppa till innehåll
Artikel 9 april 2025

Finansiering och kompetens: Sveriges trumfkort i Sydostasien  

Asien står för lejonparten av världens tillväxt framöver. Samtidigt förflyttas tyngdpunkten åt sydost. Svenska företag är bra på det som efterfrågas på snabbväxande marknader och attraktiv finansiering från det svenska exportkreditsystemet gör deras erbjudande ännu starkare.

Bilden är ett kollage över städer i sydostasien.

Allt i Asien är stort. Här lever 60 procent av världens befolkning – motsvarande siffra för Europa är 10 procent. Världsdelen står för 40 procent av världens ekonomi men hela 60 procent av den globala tillväxten i år. Medan Europa och Nordamerika kämpar för att undvika recession, stoltserar många länder i Asien med en årlig tillväxt på över fem procent.     

Sveriges export till Asien uppgick 2024 till 234 miljarder kronor, vilket nätt och jämnt motsvarar exporten till Nord- och Sydamerika. Den enskilt största marknaden i Asien är Kina följt av Japan och Sydkorea. Men vikande födelsetal och på sikt krympande befolkningar i dessa länder gör att framtidens tillväxtmotorer finns i Sydostasien.   

”Under 2025 kommer den ekonomiska tyngdpunkten i Asien fortsätta att förflyttas från nordöstra Asien till Sydostasien till följd av demografiska förändringar”, sade Frederic Neumann, chefsekonom för Asien på banken HSBC vid ett webbinarium i januari.  

År 2030 bor två tredjedelar av världens medelklass i Asien, som är hemvist för 14 av världens 20 största städer. En fortsatt stor inflyttning till städer från landsbygd innebär att 550 miljonerfler asiater kommer att bo i städer 2035.   

En växande urban medelklass ställer högre krav på kollektivtrafik, renare luft, hälsovård och infrastruktur. Stora belopp behöver investeras i energiomställningen för att bromsa de klimatförändringar som drabbat framför allt södra och sydöstra Asien hårt. Allt detta gynnar svenska företag som ligger långt framme inom grön energi, hållbara transporter och hälsovård. 

Porträttbild på Birgitta Lindström Kruk, SEK.
”Svenska företag har mycket av det Asien behöver, från kraftöverföring och kollektivtrafik till gruvor och medicinteknik”, säger Birgitta Lindström Kruk, affärsansvarig inom exportfinansiering på SEK.

Finansiering vid etablering i Asien   

Svenska företag som vill stärka sin närvaro i Asien och dra fördel av den gynnsamma utvecklingen kan få stöd av SEK.  

– Svenska företag har mycket av det Asien behöver, från kraftöverföring och kollektivtrafik till gruvor och medicinteknik. Attraktiv finansiering genom det svenska exportkreditsystemet gör erbjudandet ännu starkare. Svenska företag konkurrerar sällan med låga priser, utan med avancerad teknik och hög kvalitet – vilket ger lägre kostnader i ett livscykelperspektiv, säger Birgitta Lindström Kruk, affärsansvarig inom exportfinansiering på Svensk Exportkredit (SEK).  

SEK har utlåning i över 60 länder och hälften av kreditvolymen handlar om finansiering av svenska exportörers kunder. Finansiering av enskilda projekt, förvärv eller nyetableringar, rörelsefinansiering och fakturaköp är andra verktyg i SEK:s portfölj. När det handlar om export av teknik och tjänster som bidrar till energiomställningen eller ökad samhällsnytta på det sociala området är villkoren ofta ännu bättre.   

Att kunna erbjuda finansiering är ofta en förutsättning eller ett krav i upphandlingsvillkoren.  

– Finansieringen går hand i hand med erbjudandet, och i många affärer krävs det att exportören har en finansieringslösning, fortsätter Birgitta Lindström Kruk. Ett helhetspaket med 100 procent finansiering från SEK, EKN och en bank har hjälpt många svenska exportörer att vinna affärer.  

Även bolag som vill etablera en närvaro i Asien genom nyetablering eller förvärv kan få hjälp av det svenska exportkreditsystemet. Detsamma gäller bolag som söker rörelsefinansiering på hemmaplan för att satsa på export.

Läs mer om hur SEK stöttar med finansiering

Myller med mopeder och transportfordon sett från ovan.

Tre tillväxtraketer: Vietnam, Filippinerna och Indonesien 

 Vietnam, Filippinerna och Indonesien är särskilt intressanta marknader. Tillsammans har länderna över 500 miljoner invånare och en tillväxt som få länder slår. Potentialen för svenska företag att växa är med andra ord stor.   

 Vart och ett av länderna har sina unika fördelar, från strategiska lägen och starka regelverk till förmånliga skatteincitament och blomstrande konsumentmarknader. Digitalisering och mobilkommunikation har nått långt och befolkningarna är unga och välutbildade. Vietnam har redan frihandelsavtal med EU, medan Indonesien och Filippinerna har inlett förhandlingar.