Hoppa till innehåll
Artikel 19 november 2024

AFRY-chefen på COP: Stor vilja bland företagen att driva hållbarhetsagendan framåt

Sex frågor till Henrik Tegnér, strategi- och hållbarhetschef på AFRY, om COP29 och hur AFRY jobbar med hållbarhet.

Porträttbild på Henrik Tegnér, strategi- och hållbarhetschef på AFRY, från COP29.

Vad är ert främsta mål med att delta i COP29?

– Vi är med på COP för att visa potentiella och befintliga kunder, men också beslutsfattare och förhandlare att många av de lösningar som vi behöver för att klara klimatomställningen redan existerar. Vi tror att det underlättar mycket i förhandlingarna och kan föra oss framåt. Vi vill också att beslutsfattarna ska vara tydliga i sina policys. Det är viktigt för oss som företag.

Vilka hållbarhetsutmaningar ser ni som mest akuta inom de branscher ni jobbar med?

– Väldigt mycket av det som behöver göras för att klara Parisavtalet eller de åtaganden som man kom överens om i Dubai förra året, handlar om att implementera redan befintliga lösningar inom energi, transporter, och industri. Problemet är att införandet av tekniken går för långsamt, vilket beror på otydligheter mellan den övergripande policyn och hur man sätter de finansiella styrmedlen. Det är förhållandevis lätt att åka till Dubai och enas om en omställning bort från fossila bränslen, men det behöver översättas till pris på koldioxid eller i subventionerna för fossila bränslen.

Vad är det som krävs för att det policybesluten ska omsättas i praktiken?

– Vi tror att det är ett samspel mellan offentlig sektor och näringsliv. Vi vet att näringsliv och privata sektorn kommer att behöva genomföra majoriteten av åtgärderna eftersom de står för majoriteten av utsläppen. Det viktiga är att de som sätter policy inte stannar på en nivå, de behöver fortsätta till nästa och sätta sektorspecifika policys. Kanske har vi kommit vidare i debatten om olika kraftslag, men vi har fortfarande ingen tydlig plan för hur vi i Sverige ska kunna dubbla vår elproduktion.

Hur arbetar ni på AFRY med innovation för att driva er hållbarhetsagenda framåt?

– Vad gäller våra egna utsläpp, är de förhållandevis små då vi är inte har några egna fabriker utan är ett rådgivande bolag. Däremot är det väldigt viktigt hur vi jobbar med våra kunder och hur vi får innovation i de projekten. Både att vi jobbar med de mest innovativa projekten och att vi gör de projekt vi jobbar med lite mer hållbara hela tiden. Vi jobbar mycket med energiomställning, men också med de stora industriella omställningarna i Sverige.

Vilka är de största hindren för en snabbare omställning mot hållbarhet?

– Vad gäller ny teknik för hållbar energi, är det en kombination av den rent tekniska risken och kostnadseffektiviteten. Om man tittar på andra redan etablerade tekniklösningar, som till exempel havsbaserad vindkraft, är det helt andra utmaningar. Där handlar det mycket mer om att förutsättningarna ska vara rätt. Vi ger ju inget stöd till anslutningar till elnätet för havsbaserad vindkraft i Sverige. Däremot så kan de här aktörerna investera i andra länder där det finns andra förutsättningar.

Slutligen har du någon övergripande spaning från COP?

– Trots att det finns så mycket osäkerhet i världen med både geopolitik och val, upplever jag ändå här på COP att det fortfarande finns en väldigt stor vilja från både företag, organisationer och stater att driva hållbarhetsagendan framåt. Sen får vi se vad förhandlingarna landar i. USA kommer säkert på ett eller annat sätt fortsätta att driva utvecklingen mot rätt håll oavsett vad en ny regering skulle bestämma sig för. Sen tror jag att det kommer att bli svåra förhandlingar kring finansieringen av klimatåtgärder. Det är en så tydligt polariserande fråga mellan nord och syd.

Sök