Hoppa till innehåll
Artikel 15 april 2025

Ambassadören om Vietnam: ”Sverige har ett otroligt starkt varumärke här”  

Många svenskar som är födda på 1960-talet eller tidigare kanske förknippar Vietnam med krig och lidande. Men kontrasten mot dagens Vietnam kunde inte vara större. Sedan 1980-talet har landet utvecklats med stormsteg till att bli en av världens snabbast växande ekonomier, med en årlig tillväxt på närmare 7 procent. 

Kollage med Johan Ndisi, ambassadör i Vietnam, samt en stadsbild från landet.

Johan Ndisi är Sveriges ambassadör i Vietnam. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet och Adobe Stock.

– I år siktar man på 8 procents tillväxt och tvåsiffrig dito från och med nästa år. Målet är att bli ett övre medelinkomstland 2030 och ett höginkomstland 2045, säger Johan Ndisi, Sveriges ambassadör i Vietnam.  

Svenskarnas engagemang och stöd under Vietnamkriget skapade en positiv Sverigebild som svenska företag kan dra nytta av än i dag enligt Johan Ndisi.

– Sverige var det första västland som etablerade diplomatiska relationer och vi var den största biståndsgivaren under 1970–80-talen och ända fram till 2013. Detta har bidragit till ett otroligt starkt varumärke här, som det gäller att bygga vidare på. 

”Finns stora möjligheter”

Över 70 svenska företag i olika branscher finns på plats i landet – från ABB och Astra Zeneca till Autoliv och H&M.   

– Vi märker av ett stort intresse från ännu fler som vill förlägga produktion till landet eller öka sina inköp härifrån, berättar Oscar Staffas Edström, chef för ambassadens handelsavdelning. 

I relation till BNP är Vietnams utrikeshandel den tredje största i världen efter Singapore och Hongkong. Sveriges än så länge blygsamma export utgörs främst av maskiner och utrustning för tillverkningsindustrin samt medicinteknik och läkemedel. Samtidigt producerar många svenska företag i Vietnam för en global marknad, vilket därför inte ger direktavtryck i den bilaterala handelsstatistiken.

– Det finns stora möjligheter med ett land som växer och satsar stort på infrastruktur samt digitalisering och energiomställning. Det handlar om megaprojekt inom vattenkraft, kärnkraft, energi, elnät, 5G, flygplatser, hamnar, motorvägar och järnväg. Det här är områden där svenska företag är långt framme vad gäller kompetens och teknik, säger Oscar Staffas Edström. 

Land med många frihandelsavtal

Finansieringen underlättas av att landets statsskuld motsvarar cirka 36 procent av BNP. Och för tillverkande företag är det en fördel att landet erbjuder en bra produktionsgrund med moderna industrier och en ung och välutbildad befolkning. Samsung tillverkar till exempel sina telefoner i landet. En viktig komponent är dessutom att Vietnam tillhör de länder som har flest frihandelsavtal, bland annat med EU.